Comtoiseklokken

Met een Comtoiseklok van Verschuren Klokken haalt u een stuk Frans-Zwitserse klokgeschiedenis in huis. Verschuren Klokken heeft een prachtige collectie Comtoiseklokken in huis. Stuk voor stuk fraai vormgegeven met veel details. De Comtoiseklokken werden al gemaakt vanaf het jaar 1680; tijdmachines met voor die tijd zéér ingewikkelde en geavanceerde mechanismen.

 

Luxe extra’s

Nagenoeg alle Comtoiseklokken hebben een repetitie-slagwerk. Dat betekent dat de klok keurig op elk uur met het nodige aantal slagen de juiste tijd aangeeft. Na enkele minuten herhaalt de klok dat aantal slagen, om de eigenaar er normaals van te vergewissen hoe laat het is. Het is ook mogelijk om via een koordje de repetitieslagen nog eens te herhalen. In vroeger tijden werd het koordje soms verlengd tot in de slaapkamer om daarvandaan aan de klok te “vragen” hoe laat het was.

 

Techniek

Technisch gezien is de Comtoiseklok een pendule, een slingerklok met gewichten die variëren van 3,5 tot 4,5 kilo. Eens in de 5,6 of 7 dagen moeten de gewichten weer opgetrokken worden. Sommige uitvoeringen hebben een tandwiel meer en zwaardere gewichten waardoor zij een maand zonder opwinden vooruit kunnen.

 

Wij laten u graag onze Comtoiseklokken zien in onze showroom in Hilversum.